2012. január 30., hétfő

Szívecskés gyöngyhorgolás minták Valentin-napra vagy csak úgy

Nemsokára Valentin nap.
Az a helyzet, hogy nem kifejezetten vagyok a rajongója ennek az ünnepnek. (Ami azt illeti, el is felejtettem, egy másik blogot olvasva ugrott be, hogy ja tényleg)
És abban sem nagyon hiszek, hogy egy pasinak gyöngyös vagy szíves bigyókat kéne hordania, úgyhogy a szívecskés minták, amiket mára találtam ki, határozottan nem arra lettek tervezve, hogy Valentin-napi ajándéknak készüljenek, de használd saját felelősségedre :)

Most végre megint gyöngyhorgolás mintákat terveztem, úgy gondoltam, az már nagyon régen volt, éppen itt az ideje. A Saját Minták mintatárban van még kettő ezen kívül (meg azért sokminden más is ;), azok nem szívecskések, de szépek.

Egyik:


 Másik:


Azt ábrázolják a képek, ahogyan majd kinéznek a gyöngyhurkák, ha elkészülnek, mellettük pedig a sorrend, ahogy a gyöngyöket fel kell fűznöd a gombolyag cérnára vagy damilra. Fontos, hogy ne vágj le a damilból darabot, hanem magára a gombolyagra fel kell fűzni az összes gyöngyöt.
Mindkét gyöngyhorgolás mintánál 8-as köröket kell horgolnod, akkor jön ki a minta.

Hogy magát a gyöngyhorgolást hogyan kell véghez vinni, arról itt értesülhetsz. Én rajzoltam a képeket, úgyhogy ha nem elég érthetőek, akkor szóljál nyugodtan, vagy próbáld meg ezt a linket is:

http://perlesauvage.blogspot.com/2008/01/bead-crochet-rope.html

A facebook-ra is érdemes bekukkantanod, mert ott is van érdekes, szívecskés peyote- és gyöngyszövés mintákat teszek fel.

2012. január 25., szerda

Még mindig fekete-fehér, peyote és gyöngyszövés

No kérem, megint mintával jövök, az a meglátásom, hogy abból sosincs olyan, hogy elég :)
Maradok egyelőre a fekete-fehér színösszeállításnál, az klasszikus és elegáns, bár van benne parányi szürke is, a vonalak lágyítása céljából.

Szerintem jó lett, szép lett, úgyhogy a köz elé tárom. Peyote mintáról van szó, ennek a gyöngyszövés változatát pedig megtalálod a Bigyibogyó facebook oldalán.

Peyote fűzés magyarázat itt, ha esetleg frissítésre vágysz :)

 Tehát három szín: fekete, fehér, (tarka), szürke.
Most pedig tessék átfáradni a facebook-ra a gyöngyszövés mintát is összegyűjteni :)

2012. január 24., kedd

Háromszög fülbevaló - megrendelésre

Ezt most kérték tőlem :)
Ez nagyon jó érzés egyébként, a legnagyobb elismerés egy gyöngyfűzőnek, ha megkérik, csináljon valami szépet. És milyen jó érzés, ha valaki visel valami szépet, amit én csináltam :)


Saját minta alapján készítettem a peyote fülbevalót, fehér és fekete delica gyöngyökből.
Ha tetszik a minta, megtalálod itt:

http://bigyibogyo.blogspot.com/2012/01/peyote-haromszog-zold-kacskaringos.html

Az eredeti mintán a fehér az zöld, de ez ne zavarjon :)

A peyote háromszög elkészítési módját is megmutatom, ha szükséged van rá, kattints ide.

2012. január 20., péntek

Gyöngyszövés minták

Hoztam a beígért Rózsaszín Párduc gyöngyszövés minta változatát. Kicsit megbuheráltam a háttérszínt is, és úgy gondolom, így sokkal-sokkal vagányabb, nem olyan csömör a sok vajaskrém színtől :)

Ilyen lett:

Így eggyel több szín kell hozzá, mert a szeme a párducnak továbbra is fehér, de ez csak hat szem gyöngyöt jelent. (Jut eszembe, lehet, hogy nem próbáltam elég erősen, de nem egyszerű fehér delicát beszerezni...)

És jöjjön még egy gyöngyszövés minta, ez meg amolyan igazi tavaszvárós, virágos-vidámszínes. Nálunk ömlik az eső, olyan mintha ősz lenne, úgyhogy nem én fogom a tavaszos mintámmal az identitászavart okozni az időjárásnak, már megvan neki...


Hat szín kell hozzá, kétféle zöld, narancs - a virágok közepe, kék, rózsaszín és világossárga.
Ennek a mintának van peyote minta verziója is, megtalálod a Bigyibogyó facebook-oldalán.

Egy kis gyöngyszövés-okítást találsz ide kattintva, ha szükséged van rá, saját otthoni szövőkeret készítési metódusokat pedig ezen a három linken:

http://bigyibogyo.blogspot.com/2011/08/szovokeret-nr-1.html

http://bigyibogyo.blogspot.com/2011/10/szovokeret-nr-2.html

http://bigyibogyo.blogspot.com/2011/11/szovokeret-nr-3.html

2012. január 18., szerda

Karika még

Nem hagyott engem nyugton ez a karika dolog továbbra sem, meg valószínűleg ezután sem fog, a múltkori első karikám után máris itt a második. Tökéletes nem lett, mert eltört fűzés közben egy olyan gyöngy, aminek nagyon nem kellett volna, így nem párosra jött ki. Úgy voltam vele, hogy megnézzük, mi jön ki belőle, ha nagyon nem oké, visszafejtem. Nem fejtem már vissza, de birizgálja a fantáziámat a gikszer, úgyhogy nemsoká jön a harmadik karika :D

Ezúttal igyekeztem jobban betartani Kis Juci utasításait
Ezt az segíthette elő, hogy bejártam Szeged szép városát 15/0-s kásagyöngyre és Swarovski kristályra vadászva.
15/0 méretű gyöngyből mindent elhoztam, amit csak találtam, no nem volt sok, három zacsi, egy light bronze metallic (szerintem óarany), meg kétféle piros. Drop gyöngyöt is kerestem, na de az aztán végképp nem volt sehol.



Végül a színösszetétel:

A karika belseje készült a 15/0 light bronze metallic Miyuki kásagyöngyből. Ez került a szélére is a kristályok közé.
A delica 11/0 rész két színből van, ez fájdalmamra a fotón szinte egyáltalán nem látszik, hiába állítgattam a színegyensúlyt, pedig jól mutat, spirális minta lett belőle.
Az egyik DB-725, a másik árnyalat pedig DB-658.
A 11/0 kásagyöngy rész a szélén pedig Toho gyöngyből van, matt fekete, a kódját sajnos már nem tudom megmondani.

Végül a drop gyöngyöket Swarovski kristálygyöngyökkel helyettesítettem (3 mm), úgy látom ez sokat dobott rajta :) Nem is kulcstartó lesz belőle, mint az előzőből, hanem szerzek hozzá valami szép láncot.

2012. január 17., kedd

Rózsaszín Párduc

Rajzfilmes hangulatban találtam ma magam, ennek eredményeképpen született ez a Rózsaszín Párducos peyote karkötő minta. Kislányoknak vagy dilis nagylányoknak egyaránt való, meg persze a cica rajongóinak is.


A háttér fehér, ez persze variálható, a többi szín pedig a rózsaszín két árnyalata valamint a fekete kontúrvonal.
Tehát összesen négy színre lesz szükséged.
Ha kezdő vagy, akkor is egyszerű dolgod lesz, mert páros peyote fűzésről van szó, ide kattintva találsz hozzá leírást.
A napokban lesz neki szövésminta kistesója is.

Ha meglátogatod a Bigyibogyó facebook oldalát, akkor ma nyuszimuszit találsz benne frissítésként.
(ajánlom Kisnyul figyelmébe, ha arra jár :)

2012. január 15., vasárnap

Tubular RAW - a folytatás

Kerek három hónappal ezelőtt írtam egy bejegyzést, Tubular RAW címmel.
Ez egy technikai leírás, a Tubular RAW nevű mumust igyekeztem benne magyarázni és átláthatóbbá tenni a lényegét, gyakorlatilag azt írtam le, ahogy nekem is sikerült megértenem. Mert bár egyszerű, elsőre mégis szinte mindenkinek bonyolultnak és zagyvának tűnik.

Most jön a következő fejezet, külön kérésre :)
Ezúttal az alap kör három gyöngyből fog állni, mindjárt mutatom, de előbb egy kis ismétlés.

Tehát a lényeg: amire szükséged van, az egy csipetnyi térlátás. A "tubular" jelen esetben a végeredmény csőformáját hivatott jelezni. A tubular raw alapja a sima raw (right angle weave) vagy magyarul szembefűzés, tehát ez itt:

Szavakba öntve: felfűzöl a cérnádra x számú szemet (de minimum hármat), az egyik szélsőben keresztezed a két cérnavéget, ezáltal egy kört fognak alkotni. Egyébként nagyon hasznos, rengeteg formát és szépséget lehet kihozni a technikából.


A tubular raw lényege pedig, hogy ilyen, a képen is látható körökből fűzöl először egy kockát, majd kockákból egy oszlopot. Vagy, ha négy gyöngyös az alap kör, akkor hívhatjuk négyzet alapú hasábnak is. (mondanám szívesen, hogy ezt magamtól is tudom, hogy így hívják, de most néztem utána a wikipediában :)
Egy kockának hat oldala van, tehát hat ilyenből fog állni:



Az alap körre kell fűzni, mind a négy gyöngyre merőlegesen egy-egy kört, ezek a hasáb oldalait fogják alkotni, mind egyenként négy gyöngyből áll majd.
Ez még csak az alapelv, ha még nem tiszta, akkor olvasd újra ezt itt.


Ezúttal ugyanerről lesz szó, annyi változtatással, hogy az alapkör három gyöngyből áll, ahogy már említettem. Vagyis a kocka nem kocka lesz, hanem egy ötoldalú test (háromszög alapú hasáb). Két háromszögből fog állni - ezek egymással párhuzamosak - valamint három darab (négy gyöngyből álló) négyzetből.






Jöjjön maga a technikai leírás:


Fel kell fűzni a damilra három szem gyöngyöt, kezdetnek nem árt, ha jó nagyokat használsz, sőt még jobb, ha három különböző színből próbálkozol, hogy jobban tudd követni a mintát.


Ez az alapkör.
Most a felső piros gyöngyhöz kell hozzáfűzni a következő kört, ez négy gyöngyből fog összesen állni és az alapkörhöz képest merőleges lesz. Egy gyöngy már megvan, a képen a felső piros, jön hozzá még három.

Ezeket az új gyöngyöket zölddel jelöltem. Most be kell fűznöd a jobb alsó piros gyöngybe.


Ehhez a jobb alsó piros gyöngyhöz kell most hozzászerelni a hozzátartozó merőleges falat. Ez is négy gyöngyből áll, de ebből már megvan kettő, az x-szel jelölt gyöngyök. A maradék kettőt kékre festettem.

Ahhoz, hogy ezek négyen egy kerek kört alkossanak, most be kell fűznöd először a zöld x-es gyöngybe, aztán pedig a pirosba.

Már megvan a cső első elemének két oldala, jön az utolsó. Már csak egy gyöngyre lesz szükség ehhez, ugyanis a többi gyöngy a négyből már megvan, ezek itt:

Most be kell fűzzél a piros és a zöld x-szel jelölt gyöngyökbe. Aztán jön rá az utolsó gyöngy, lila színnel.

Ezekből úgy lesz kör, ha összekötöd őket, tehát befűzöl az előző képen is már x-szel jelölt gyöngyökbe, ebben a sorrendben: kék-piros zöld. Aztán újra a lilába.

A két képen ugyanazt látod, csak a másodikon - stilizáltabb formában - csak a jelenleg érdekes négy gyöngyöt. Most fűzöd be a damilt a pirosba, zöldbe és végül lilába.

Ez, ha magad felé fordítod 45 fokkal, úgy fog kinézni, hogy az alsó piros háromszöget csak takarásban látod, a részeit alkotó három piros gyöngyhöz hozzákapcsolt egy-egy kör pedig egy újabb háromszöget fognak alkotni, most ez áll majd feléd. Ezt látod alul, a második és harmadik ábrán. (Teszel a gyöngyökben egy kört a damillal, hogy stabilabban viszonyuljanak egymáshoz)


Most tulajdonképpen alaphelyzetbe értünk, kezdődik az egész elölről, ennek a háromszögnek is minden eleméhez kell egy-egy kört fűzni, és így tovább, míg eléred a kellő hosszúságot.

Valami ilyesmit kell a végén kapnod:




Bejelöltem az ábrákon használt színekkel, hova melyik gyöngy kerül. A pirosak jelölik az alap háromszöget, a piros-zöld-lila-kék pedig a cső egyik, utolsó oldalát.

No kérem, ennyi a lényeg. Tudom, hogy elsőre nagyon nem egyszerű, ezért - ahogy mondtam - érdemes jó nagy gyöngyökkel gyakorolni, és három különböző színnel, hogy közben ne veszítsd el a fonalat, lásd, melyik gyöngy hova kerül és miért. Ja, és érdemes nem pislogni és nem felállni pisilni menni meg ilyesmi :) Persze csak addig, míg át nem láttad, be nem gyakoroltad.

Sok sikert hozzá :)


2012. január 10., kedd

Peyote karika - avagy mit csinálj 15-ös kása nélkül

Úgy tessék nézni, hogy ez itt életem első peyote karikája:



Pár napja már szünet nélkül kutatok peyote karika minta után, találtam is sok gyönyörű karikát - többnyire minta nélkül. Összesen két mintát találtam hozzá, ezt itt:

http://giselea.canalblog.com/archives/2008/09/29/10754034.html

valamint ezt a Kis Juci féle mintát:

http://5letes.hu/news.php?extend.577

Nos, ez utóbbit vettem alapul, bár semmiféle különbséget nem látok a kettő között. Ez nem azt jelenti, hogy nincs is, csak nem néztem át elég tüzetesen, a magyar nyelvű mintákat jobban kedvelem.

Nem úgy csináltam pontosan, ahogy a minta írja, mert nekem most nincs itthon 15/0-s gyöngyöm egy szem se, viszont ha rákattanok valamire, akkor nem bírok el magammal, ráadásul az is képlékeny, mikor juthatok el leghamarabb gyöngyös boltba. Nem fogok tán addig várni, muszáj volt peyote karikát fűznöm.
Így tehát a végeredmény az lett, hogy a belső szűk kört fűztem a 11-es delica gyöngyökből, aztán jöttek ennek mindkét oldalára a kásagyöngy sorok. Cseh kásagyöngyöket használtam, mert ez elég nagy méretű ahhoz, hogy kitűnjön a méretkülönbség, bár ez is 11-es. Állítólag.

A szélét szintén kásagyönggyel díszítettem, csak jó nagy méretűvel :)
Kulcstartó karikát szintén nem tettem bele, mert az sincs itthon.

Ahhoz képest, hogy ez az első karikám, nagyon is elégedett vagyok vele :)

2012. január 8., vasárnap

Peyote háromszög - zöld kacskaringós

Ma még maradok a peyote háromszög témánál, van is két új mintám. Az egyiket máris láthatod:


Itt most nem három egyforma háromszög van összerakva, a felső különbözik, figyelj fűzéskor. Két szín kell hozzá, zöld és fekete delica gyöngyök.
Ha még nem tiszta, hogy kell peyote háromszöget készíteni, katt ide.

A másik háromszöget a Bigyibogyó facebook oldalán találod meg, a fényképek között, a Bónusz minták albumban. A Hippi Virágeső névre hallgató karkötőmintához terveztem medálnak vagy akár fülbevalónak. A karkötőt kétféle technikával is megfűzheted, itt a blogban a gyöngyszövés verzió mintáját találod, a facebook-on pedig a peyote verziót, annak is a páratlan fajtáját.

Éés! Ígéret szép szó... Nemrég említettem, hogy Picúr Hancúrnak esedékes szép nagy akvárium, olyan, amilyenben meg is tud fordulni. Meg is kapta, be is lakta, most már tökéletesen boldog teknős és nincs klausztrofóbiája sem.


De van ám a képen valaki más is, megtalálod? :)

2012. január 6., péntek

Háromszög minta

A világért se szeretném, ha unatkoznál a hétvégén abban az esetben sem, ha már régóta ismered a peyote háromszög fűzési technikáját.
Éppen ezért hoztam mintát, kettőt is :)

Az egyik egy kedves virágos minta, íme:



Öt színből áll: zöld, piros, lila, rózsaszín és halványlila.

A másikat akkor tudod megnézni, ha belépsz a Bigyibogyó facebook oldalára, azon belül pedig a fényképek között a Bónusz minták mappába.

Ha mégsem tudsz még háromszöget fűzni, akkor pedig ide kattintva megtanulhatod.

Éljen a péntek!


Peyote háromszög - a Titok

Egyáltalán nem titok persze, ahogy ígértem, ezúttal leírom a peyote háromszög készítésének technikáját is.

Elkészült ugyanis a legutóbbi háromszögem párja, így teljes a fülbevaló. Egy jódarabig le se veszem :) Még sose volt saját készítésű fülbevalóm, de mindent el kell egyszer kezdeni. És mivel leállni lehetetlenség, ezért lesz hozzá majd medál, karkötő, kiskutya füle.



No lássuk.

1.

Magadhoz veszel egy jóó hosszú darab gyöngyfűző cérnát. A két végét összekötöd, de előtte befűzöd a tűbe. Tehát dupla szállal fogsz fűzni.
Felveszel a tűvel három darab gyöngyöt, azt a hármat, amik a minta legközepében vannak, itt:


Ha ezzel megvagy, a tűddel beszúrsz a csomó és a három gyöngy közé. Böhöm nagy csomót csináltam, de a kész háromszögön nem látszik, mert a fülbevaló hátulján fog elhelyezkedni.


 Így a három gyöngy egy kört fog alkotni.



Most stabilizálod ezt a miniháromszöget, befűzöl még ebbe a gyöngybe itt:



Az első tennivalókkal, a háromszög alapjával készen is vagy, most ha minden oké, akkor van egy három gyöngyből álló háromszöged, a gyöngyfűző cérnád pedig a piros körrel jelölt gyöngyből lóg ki.

A peyote háromszöget körbe-körbe haladva kell fűzni, gyakorlatilag rétegről rétegre kell felépíteni.

2.

Jönnek a háromszög következő oldalai.
Felveszel a tűdre kettő darab gyöngyöt, a minta szerint ezeket itt:


Ez a valóságban így fog kinézni:



Innentől kék pettyekkel jelölöm az első három kezdő gyöngyöt, hogy egyértelműbbek legyenek a fotók.
Ha ez is megvan, jönnek ezek a gyöngyök:




És jön egy harmadik ugyanilyen:



Most kész vagy a háromszöged második rétegével. Összesen van 9 gyöngyöd, a piros x-szel jelölt gyöngyből lóg ki a cérnád. A körrel jelölt gyöngybe még be kell fűznöd, így lesz teljes a réteg és így tudsz tovább haladni. Ezt minden egyes réteg után meg kell majd csinálnod, ezzel lépsz fel a következő sorba.


Most jön a harmadik rétege a háromszögnek.

3.

Itt már minden oldalára a háromszögnek eggyel több gyöngyöt kell fűzni.
A peyote háromszög sarkánál vagy, a sarkokra mindig két gyöngyöt kell fűzni egy lépésben.



A következő gyöngy nekem a minta szerint fekete. Most csak egy gyöngyöt kell felfűzni, mert ez a háromszög oldalára fog esni - jelen esetben épp az oldal közepére, nem a sarkára.


Ezután megint két gyöngy jön, mert megint a háromszög sarkánál tartasz.


Most megint egy oldal jön - ez az én háromszögemnél szintén fekete, aztán megint egy sarok kettő darab gyönggyel.
Aztán megint egy darab fekete.

Mikor itt jársz, elérkezel az aktuális háromszögréteg végéhez, tehát megint fel kell lépned a következő rétegbe, így:



4.

Jön a következő réteg
Sarokkal kezdünk, megint kettő zöld jön. Most megint eggyel több gyöngy fog kerülni a háromszög egy-egy oldalára. A sarkon levő zöld és a középen lévő fekete közé jön egy fekete.


Aztán egy újabb fekete:


Újabb két zöld gyöngy a peyote háromszög sarkára:



A következő oldal ugyanígy, a harmadik szintén. Az utolsó fekete gyöngy felfűzése után pedig megint fellépsz a következő sorba/rétegbe:

És így tovább, és így tovább... míg el nem jutsz idáig:



Vagy minta/szín/méret alapján valahova máshova, de végül kapsz egy szép háromszöget, olyat, amilyet szerettél volna.

Cérnafogyáskor való pótlásról én nem találtam sehol semmit peyote háromszög tekintetében, ez nem azt jelenti persze, hogy nincs is.
Én úgy csináltam, hogy mikor már rövid volt a cérnám, egyszerűen beledolgoztam a fűzésbe, lenyisszantottam a végét. Ez nem is látszik sehol, nincsen nyoma.
A következő madzagot meg nagyon egyszerű volt hozzátoldani a háromszöghöz, hiszen ennél a technikánál használunk csomót. Az első csomó környékén - most olyan, mintha egy csomó lenne csak - befűztem az egyik gyöngybe, aztán egyenes irányban átfűzögettem a gyöngyökön, míg ki nem lyukadtam oda, ahol elfogyott a cérnám. Aztán folytattam tovább a fűzést, mintha mi se történt volna.

Mikor a végére értem, a háromszög utolsó sarkánál átfűztem a tűt a fülbevaló kampójának karikáján, visszafűztem a sarokba, aztán a cérnával végigmentem a háromszög szélein, az összes gyöngyön, hogy még stabilabb legyen. Aztán megint át a kampókarikán, végül elvarrtam.

És kész is vannak a fülijeim :) <3




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...