2011. szeptember 27., kedd

3D cica kásagyöngyből, mintával

Van nekem egy cicám, Bandi. (Kandúr Bandi :). Van egyébként több cicus is itthon, de az a színösszeállíltású gyöngyfűzött cicó, amit most mutatok, az Bandira hasonlít. Bandi fekete-fehér házicica, most volt a nyáron egyéves, nagyon bújós, szereti a dögönyözést, szeret verekedni a szomszéd fiú cicákkal, és szeret vadászni is, fejébe vette, hogy megeszi a madárkámat is. Ezt a tervét saaajnos kudarcként kell majd elkönyvelnie, de nagyon aranyos próbálkozásai vannak.
Magát az ablaküveget lécci ne tessék nézni, (nem)kicsit koszos.
A cirmos cica neve Cirmoscica Haj, a szürke pedig Cilicica.
De itt most Bandit fogjuk megfűzni :)

Így néz ki a kész fekete-fehér gyöngy cica:
Kb. 2 cm magas a gyöngy cica, nem kimondottan fotogén, a valóságban sokkal aranyosabb :) úgyhogy érdemes kipróbálni.

Kell hozzá fekete, fehér, 1 db rózsaszín, 2 db zöld kásagyöngy, valamint 1 m damil.

Íme a minta, három részletben kell fűzni a cicát, van egy fej rész, ezt kell megfűzni először, ehhez a testet, majd végül a mancsokat és a farkincát.
A képen más színek vannak, mint ahogy én fűztem a cicát, ezen feketék a szemek és a mancsok, a cica pedig barna, világosbarna hasikóval.

FEJ:
Tehát egy méter hosszú damillal kezdjél, raw technikával kell fűznöd.
A számok a körökben azt jelentik, hogy az adott kört hanyadikként kell fűznöd, a képen jól látszik, hogy a csillaggal jelölt kör az első.
Ez a cica füle lesz, a másik füle pedig a 4. kör, tehát az első négy kör a buksija teteje lesz. Ha megvan a harmadik köröd, a negyediket csak az egyik szállal fűzd, így a cica fejéből kiálló rész lesz. Utána úgy fűzd az ötödik kört, mintha a negyedik ott sem lenne.
Ha eljutottál a cica arcához, abba kell beleépíteni a rózsaszín orrát.

A cica orra úgy néz ki, hogy a 14. kör kiálló csúcsa lesz. Fűzd meg a 14. kört, ez a kép alapján öt darab barna gyöngy, ha fekete-fehér cicát akarsz, akkor persze fekete. Aztán felfűzöl a szálvégre egy rózsaszín gyöngyöt, majd ezt a szálat átfűzöd újra az arcocskán. Innentől kezdve a 16. körig, ami a fej utolsó köre, már nem lesz gond.
Ha kész vagy a 16. körrel, jön a cica teste. Ehhez lesz szükséged a betűvel jelölt gyöngyökre.

TEST:
Ha kész vagy a 16. körrel és jól meghúzod a damilt, akkor az ABCDEF gyöngyök egy kört fognak alkotni, a cica feje pedig cicafej alakú lesz. (Egyébként minden kör után érdemes jól meghúzni a damil két végét)
Ezekből a betűs gyöngyökből indul a cica teste, ezeket ábrázolja a minta a belső rózsaszín körben.

Fűzés közben jöttem rá, hogy a minta nem tökéletes, mert ha az ABCDEF gyöngyök akkor állnak az óramutató járásával egy irányba, mikor a fejet fűzöd, tehát ha a cicát fentről nézed. De a test fűzéséhez kénytelen leszel megfordítani, tehát a sorrend pont fordított lesz. Nem vészes a hiba, csak nagyon kell figyelni. Arra ügyelj, hogy a világosbarna gyöngyök mindenképp az arcocska, tehát a D gyöngy felé fűződjenek.
A 17. kör megfűzésénél úgy tartsd a cicafejet fejjel lefelé, hogy az orrocskája nézzen feléd. Így a képen levő B gyöngy a tulajdonképpeni F gyöngy, a C az E gyöngy, a másik oldalán meg épp fordítva. Ne ijedj meg, nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik.
Tehát ha így tartod a fejet, akkor a tizenhetedik kört a képen levő B gyöngybe, valójában F gyöngybe tudod fűzni. Ha ez megvan, onnantól értelemszerűbbek lesznek a további lépések.
Azért nem mindegy, mert nemcsak színkérdés a sorrend, hanem a gyöngycica hátának és hasának van egy íve, ami nagyon hasonlít a valódi cicáéhoz, nemcsak egy hengert vagy gömböt kell fűzni.

A test egyébként a fejnek csak négy gyöngyéhez kapcsolódik, az A gyöngyhöz, a D-hez és az egymással felcserélt F és B gyöngyökhöz.
Ha kész vagy a cica testével is, jönnek a mancsok és a farok.

MANCS ÉS FAROK:
A 27. körrel befejezted a cica testét.
Fűzd körbe az egyik damilvéget a cica alján kialakult körön (G-O), aztán az egyik damilvéggel fűzd meg az O gyöngyhöz az egyik két mancsocskát, majd átfűzöl az NML gyöngyökön, farkinca, majd megint ML, végül ki a K gyöngyön. Nagylukú gyöngyből jó fűzni a cicát, mert itt többször is be kell férjen a lukon. Én nem figyeltem erre, úgyhogy ez a rész picit bajosan sikerült, de sikerült.
A másik damilvéget, ami kilóg az O gyöngyből, fűzd át a GHJ gyöngyökön, most jön a másik két tappancs, vissza a J gyöngybe és itt találkozik a a két damilvég, ide jön egy jó erős csomó.

Kész a cica :)

5 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...